Wyżywienie w NPP Effectis
Ze względu na zalecane przez lekarzy - specjalistów diety dla dzieci u których występują m. in.: alergie oraz nietolerancje pokarmowe, co przekłada się na problemy zdrowotne w tym jelitowe i nadpobudliwość, Punkt Przedszkolny korzysta z usług firmy cateringowej, która posiada doświadczenie w temacie tworzenia oraz komponowania diet dla dzieci, które wymagają indywidualnego podejścia przy układaniu jadłospisu. Posiłki wydawane w naszym Punkcie Przedszkolnym przygotowywane są wyłącznie ze świeżych, zdrowych, wyselekcjonowanych produktów, warzyw oraz owoców z upraw ekologicznych bez używania konserwantów oraz sztucznych ulepszaczy, posiadających aktualne terminy ważności. W zakresie żywienia współpracujemy z firmą cateringową, która ma duże doświadczenie w segmencie żywienia zbiorowego dzieci. Posiłki wydawane są zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej oraz wymogami sanitarnymi. Cała produkcja odbywa się zgodnie z zasadami prawidłowej praktyki produkcyjnej jak również zachowaniem podstawowych zasad higieny. Firma cateringowa, która dostarcza do placówki gotowe posiłki jest pod stałym nadzorem służb sanitarnych oraz każdego dnia gromadzimy próbki żywnościowe dla względów bezpieczeństwa produkowanej żywności. Jadłospisy są profesjonalnie skomponowane, przy współpracy dietetyka oraz technologa żywienia zbiorowego. Zawierają wszelkie potrzebne minerały i witaminy oraz odpowiednią ilość kalorii niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Punkt Przedszkolny ma na celu utrwalanie dobrych nawyków żywieniowych u dzieci i wyeliminowanie z diety niezdrowe i szkodliwe dodatki stosowane obecnie do żywności. Jadłospisy konsultowane są z rodzicami, uwzględniając oczekiwania i preferencje oraz potrzeby zbilansowanego żywienia dzieci. Gwarantujemy posiłki dzieciom, które wymagają specjalnych diet eliminacyjnych.
W naszym Punkcie Przedszkolnym poza obiadem serwowane są przekąski w postaci przyniesionych przez rodziców owoców i warzyw. Dzieci do picia mają zagwarantowany stały dostęp do wody. Na prośbę rodziców prowadzimy trening jedzenia.
"Sztuka polega na tym, by po prostu dobrze gotować, mieć wyczucie smaku oraz starać się wychodzić naprzeciw indywidualnym preferencjom i oczekiwaniom".